Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ELFOGADOM
Menü

Fogzás...hogyan segíthetsz babádnak?

Szerző: Szeles Judit
2019. 03. 12. 14:30:44

Mint egy fogzó kisfiú anyukája állíthatom, hogy a fogzás egy utálatos, ám de gyerekneveléshez szükségszerű rosszként hozzátartozó dolog. Mikor kezdődik a fogzás? Milyen jelei vannak a fogzásnak? Milyen sorrendben történik, és mivel segíthetünk rajta? Olvass tovább, és leírom mi vált be nekünk, hogy túléljük a fogzás okozta kellemetlen napokat...

Mikor kezdődik a fogzás?

Leggyakrabban 6 hónapos kor körül kezdődik, ám, mint tudjuk minden kisbaba más, így kezdődhet a fogzás 6 hónapos kor előtt és után is. Sokan nem tudják, de már hónapokkal az első fog áttörése előtt mozgolódhatnak a fogcsírák, és ez bizony irritálhatja pici babánk ínyét. Pár hónapos korban azonban én még semmi esetre sem javasolnám a "nagyágyúk" ellövését, tartogassuk ezeket későbbre. A fogzás ezen kezdeti szakaszában elegendő lehet egy hűtött rágóka, vagy a gyógyszertárban beszerezhető, ujjra húzható fogkefe, amivel masszírozással segíthetünk a kellemetlen viszketésen.

 

Fogzás sorrendje

Itt ismét meg kell jegyezni, hogy minden baba más, így a fogzás sorrendje is változhat. Az én fiamnak sem így jönnek sorban smiley. Nézzük mit ír a nagykönyv:

Kép forrása: https://gyermekfogak.hu/a-fogzas-sorrendje-2

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy az első 4 fog után kezdődik az anyukáknál az éles váltás a "Jaj, de cukik az első fogak" állapotból az "Aludni akarooook" fázis.  laugh

Érdekesség, hogy általában egy babának hattal kevesebb foga van, mint ahány hónapos.

 

Fogzás jelei

Már a fog áttörése előtt számol jel árulkodó lehet. Ilyenek, hogy a babád elképesztő módon MINDENT rág. Legyen az  a kiságy, vagy rosszabb esetben valamelyik testrészed. Ilyenkor jusson eszedbe, szegény nem direkt a Te bosszantásodra rágcsálja a dohányzó asztalt, csupán nagyon viszket az ínye a fogzás miatt.

Második árulkodó jel lehet a megnövekedett nyálmennyiség. Kezdő szülőként könnyen elképedhetünk mekkora mennyiségű nyálat képesek ilyenkor termelni pici babáink. Jó hír, hogy ez a sok nyál segíteni a fogzást, könnyebben áttörnek ilyenkor a fogacskák, rossz hír, hogy sokat kell öltözködni. Érdemes ilyenkor beszerezni pár nyálkendőt, amit könnyen kicserélhetsz, így nem nedvesedik át babád ruhája.

Harmadik árulkodó jel lehet, amit már 3 hónapos kortól megtapasztalhatsz, hogy a babád folyamatosan eszi a kezét. Ez is a fogzás okozta viszkető érzés miatt van.

 

A fogzás durvább tünetei

Ne ijedt meg, ha az alábbi kellemetlenebb tüneteket tapasztalod babádon:

Hasmenés: Sajnos a fogzás okozhat hasmenést is, ami maró hatású, könnyen kicsípheti babád érzékeny bőrét. Nálunk ilyenkor a gyakori szellőztetés pelenka nélkül, illetve a vastag krémezés vált be. 

Orrfolyás: Néhány napig okozhat orrfolyást is a fogzás. Ne aggódj, ez is teljesen normális!

Hőemelkedés, láz: Orvosok és anyukák között is vita téma, hogy okozhat-e a fogzás hőemelkedést, lázat. Saját véleményem, hogy igen, de nem magas lázat! A magas láz mögött általában már valamilyen betegség húzódik meg, ami összefügghet a fogzással. Sajnos ilyenkor legyengülhet az immunrendszer, így a babánk fogékonyabbá válhat a betegségekre.

Nyálkiütés: A fogzás során a nyál savassá válhat, és a fokozott nyáltermelődés miatt kicsípheti babád arcát, nyakát. Ez is teljesen normális, pár nap alatt elmúlik. Súlyosabb esetben a gyerekorvos írhat fel rá gyógyszertári krémet.

Étvágytalanság: Teljesen normális tünet, nem kell megijedni. Ilyenkor fogadd el, hogy a babád kevesebbet eszik, esetleg nem kér szilárd ételt, csak anyatejet vagy tápszert. A megfelelő folyadékpótlásra azonban figyelj ilyenkor is, főképp ha hasmenés is fennáll!

 

Fogzás könnyítése

Fogzás-NyálkendőAhogyan feljebb már írtad 5-6 hónapos kor alatt én csak a hűthető rágókát és az ujjra húzható gumi fogkefét javasolnám. 

Később főleg, mikor már a megjelennek a fogzás durvább tünetei is, ki lehet próbálni a gyógynövényes géleket. Az én fiam odavan a Dologélért, amit jó szívvel ajánlok más fogzó kisbaba anyukáinak is, hiszen összetétele gyógynövényes, nem tartalmaz Lidokaint. Előfordulhat, hogy a Dologél kevés, akkor ki lehet próbálni a Lidokainos géleket, mint pl a Dentinox. Lidokain tartalma miatt, ez egy nap csak 3-szor használható! 

A fogzás okozta túlzott nyáltermelést csökkenteni ugyan nem tudod, de megóvhatod babádat attól, hogy egy nap akár 5-ször át kelljen öltöztetni. Ne a body cseréljétek, hanem a nyálkendőt! Nézz körül vagyán nyálkendőink között itt: Nyálkendők

Hatalmas segítség a pöttöm fogaknak egy szuper rágóka is. Ez a zsiráf rágóka babajáték egyszerre nyugtatja és szórakoztatja babádat. Mérete igazán ölelni való, 33 centiméter. Dupla rágóka résszel rendelkezik, hogy babád biztosan megtalálja a neki nyugtató és tetsző rágókát.
 

 

Miért éjjel tetőzik a fogzás?

A fog áttörése előtt 2-3 nappal szenvednek a legjobban a babák. Főképp éjjel. A férjem kérdezi folyton, hogy hogy lehet hogy csak éjjel szenved a kisfiunk a fogzástól? A válasz egyszerű, hiszen fekve sokkal több vér kerül az ínyébe, jobban duzzad az ínye, erősebb a fájdalom. Illetve nem terelődik el a figyelme a játékra, egyéb teendőkre, sokkal érzékenyebben reagál a fogfájásra. Neked fájt már a fogad? Ugye, hogy éjjel volt a legrosszabb?  sad

Ezekre az éjszakákra adhatsz fogzástól szenvedő babádnak fájdalomcsillapító szirupot, mint a Nurofen vagy a Panadol Baby. Ezeket azonban maximum 3-4 napig szabad alkalmazni, a babád életkorának megfelelően. Én általában fél adagot adok fogzás enyhítésre, és csak betegség esetén adok teljes adagot.

 

Mit ne adj fogzó babádnak?

Véleményem szerint a manapság népszerű borostyánlánc kifejezetten ártalmas, balesetveszélyes. Semmiképp sem ajánlom a használatát!

 

Kitartást!

Ha már mindent kipróbáltál, tarts ki még egy kicsit! Egyszer minden fog áttörik!  wink

 

Nálatok mi vált a fogzás okozta fájdalom enyhítésére? Hogy vészeltétek át a kritikus napokat?

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus