Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ELFOGADOM
Menü

Cumi vagy nem cumi? A cumi áldás vagy átok?

Szerző: Szeles Judit
2020. 01. 09. 09:53:54

Kezdő szülőként a cumizás terén rengeteg kérdés merülhet fel benned: Meddig használható a cumi? Cumi függő lesz-e tőle a gyerek? Milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat az, ha cumizik a baba? Cumi vagy nem cumi, ez itt a kérdés!

cumi-vagy-nem-cumi 

Cumi vagy nem cumi?

Ahogy a gyereknevelésben oly sok minden terén, a cumi kérdését illetően is nagyon megoszlik a szakvélemény és az anyukák véleménye is. Egyes anyukák szerint a cumi az ördögtől való, más anyukák viszont már terhesen bespájzolnak egy nagyobb cumi készletet. Aztán persze, ahogy megszületik a gyermek úgy változ(hat)nak meg ezek az elvek, és egyes anyukák rájönnek, hogy mégsem az ördögtől való a cumi, más gyerekek pedig egész egyszerűen nem fogadják el a cumit, és köpik ki olyan messzire, amennyire csak tudják.

 

Cumi pro és kontra

Milyen előnyei vannak a cuminak?

cumi-vagy-nem-cumi A cumizásnak a kezdeti sírós időszakban hatalmas előnye, hogy azonnal megnyugtatja a babát

cumi-vagy-nem-cumi A cumi segít a babának elaludni. Könnyen összeköti a cumit az alvással, a cumi segítségével könnyebben megtanul egyedül elaludni.

cumi-vagy-nem-cumi Azok a babák, akik cumiznak, sokkal kisebb eséllyel szoknak rá a ujj szopásra.

 

Jöjjön a fekete leves...milyen hátrány származik abból, ha cumizik a baba?

cumi-vagy-nem-cumi Az egész nap tartó cumizás káros hatással lehet a fogak helyzetére.

cumi-vagy-nem-cumi Ha túl sokat van cumi a baba szájában, mikor ébren van, az késleltetheti a beszédfejlődést

cumi-vagy-nem-cumi És persze egyszer le kell szokni a cumiról, mikor már nagyfiú, nagylány lesz a babából.

 

Cumifüggő lesz tőle a gyerek?

Ha folyton a szájába adod, esélyes. Ha sír, panaszkodik ne az legyen a megoldás, hogy egyből cumit adsz a szájába, mint egy dugót! Használjátok inkább csak elalváshoz, babakocsiban alváshoz, esetleg utazáshoz és a gyermeked hamar megtanulja, hogy ezekhez a tevékenységekhez van csak cumi. 

 

Meddig használható a cumi?

Úgy gondolom, hogyha már cumit adtunk a gyermeknek ne kezdjük el ideje korán azzal stresszelni, hogy elvesszük tőle. Bőven ráér a cumi elhagyás 2-3 éves kor között, mikor már a gyermek megérti, hogy ő már nagyfiú, nagylány, most már nincs szüksége cumira az elalváshoz. 

 

cumi-vagy-nem-cumi

Tippek a cumiról való leszoktatásra

Mindenképpen vonjuk be a gyereket a leszoktatásba! Ne rontsunk ajtóstul a házba. Ha kitaláltuk, hogy hogyan fog történni a nagy esemény, akkor már napokkal, akár hetekkel előre meséljük róla a gyermeknek! Egy gyermeknek mindig biztonságot ad az, hogyha tudja, hogy mi történik körülötte! 

cumi-vagy-nem-cumiAz egyik jól bevált cumi leszoktató trükk, hogyha a gyermek nagyon vágyik egy játékra, ajándékra, akkor megbeszéljük vele, hogy a cumival kell érte fizetni a boltban. Így, ha később keresi a cumiját, akkor is emlékeztethetjük rá, hogy tudod azzal fizettél érte a boltban. Persze előtte mindenképpen vonjuk bele a pénztárost is az akcióba!  smiley

cumi-vagy-nem-cumiA másik sikeres cumi leszoktató tipp, hogyha elviszi a Húsvéti Nyuszi, a Télapó, vagy a Jézuska. Természetesen ő is hoz helyette ajándékot, amire szintén hivatkozhatunk később, ha a gyermek keresné a cumiját.

 

A megoldás az arany középút

Légy következetes, tekints a cumira egyfajta segédeszközként, ne hagyd, hogy benne legyen egész nap a gyerek szájába a cumi, és ha már egyszer leszokott róla, tarts ki mellette! Akkor nagy baj nem lehet  wink

 

Bónusz tipp

Ha a Te babád is szokott a babakocsiban, autóban aludni, akkor jól jöhet egy ilyen szuper praktikus cumilánc, amivel nem fogjátok elhagyni a kedvenc cumit séta közben, és nem kell fél kézzel az autósülésről hátranyúlva kutatnod a leesett cumi után!  smiley

 

 

Mi a Te véleményed? Cumi vagy nem cumi?

Írd meg itt a cikk alatt kommentben!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus