Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ELFOGADOM
Menü

A baba napirendje

Szerző: Szeles Judit
2019. 05. 15. 16:33:39

Az egyik "kedvenc" kérdés, amit friss és kezdő anyukaként általában megkapunk az a "Van-e már napirendetek? Hogy alakul a baba napirendje?" Szeretik nekünk szegezni ezeket a nem is olyan egyszerű kérdéseket más anyukák nagyobb gyerekkel, "hozzáértő" ismerősök és persze a védőnői státusz vizsgálaton is szinte mindig terítékre kerül a baba napirendje. Mikor optimális, hogy kialakuljon a baba napirendje? Egyáltalán feltétlen szükség van rá? Szólj bele a baba napirendjébe, vagy bízd rá annak kialakítását? Milyen az, ha rugalmas a baba napirendje? 


Baba_napirendjeNe legyenek túlzó elvárásaid a baba napirendje kapcsán

Olyan sokszor hallani a baba napirendje kérdést ideje korán megvitatni. A baba születése utáni első 6, de inkább 8-12 hétben adj időt magatoknak! Nem véletlen mondják ezt az időszakot "összeszokásnak". A babának is minden új, Neked is minden új, és ne felejtsük ki az apukákat sem! Hiszen nekik egy teljesen új szerepben kell helytállni. Ez az az, amikor még nem kell a baba napirendjével foglalkozni!

Természetesen más a helyzet, hogyha egészségügyi okok miatt (pl: sárgaság) keltegetni, időre kell etetni egy kisbabát, de a valóságban sokkal-sokkal többen alkalmazzák a 3 óránkénti etetést, mint indokolt lenne.

 

Ha a baba napirendje túl szigorú...

Nem is olyan régen, csupán egy generációval előttünk még úgy tartották, hogy pontos, órához igazított napirendre van szüksége a babának és ezáltal anyának és a családnak is. Hiszen ne felejtsük el, hogy a baba napirendje kihatással van természetesen anya és az egész család életére.

Szerencsére kezd egyre jobban kikopni a mindennapokból ez a szélsőségesség a baba napirendje kapcsán. Gondoljunk csak bele józan ésszel: mi sem mindennap ugyanakkor ébredünk, ugyanakkor éhezünk meg, vagy ugyanolyan mélyen és jól alszunk. Akkor miért várnánk el ezt a babánktól? Ne ragaszkodjunk görcsösen a baba napirendjéhez!

 

Ha a baba napirendje túl kusza...

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor bízzuk a babára a napirend kialakítását? Egyáltalán nevezhetem én azt még napirendnek, hogyha mindig mi, a család többi tagja alkalmazkodunk a babához?

A babának is biztonságot ad, hogyha van egy kerete a napnak. A dolgok meghatározott sorrendben történnek. Legyen szó akár az esti rituálé kialakításáról (pl: fürdés-vacsi-alvás vagy fordítva), sokkal könnyebben megtanulja a babád, hogy milyen cselekvés mi után fog következni, ami által sokkal nyugodtabb és kiszámíthatóvá válnak a napjaitok.

 

Hogyan alakítsátok ki a baba napirendjét?

Fix időpontok nélkül is kialakíthatjuk a baba napirendjét. Alakítsunk ki szokásokat, váljanak ezek napi rutinná. Például nagyon jellemző az esti rutin kialakítása. Azok a babák, akiknél este meghatározott sorrendben történnek az események (pl: vacsora-fürdetés-altatás-alvás), sokkal hamarabb és könnyebben elalszanak, mint azok a társai, ahol kiszámíthatatlan az esti lefekvés ideje.

 

Miért jó, hogyha a baba napirendje rugalmas?

A rugalmas napirend azt jelenti, hogy a cselekmények meghatározott sorrendben történnek, viszont az időpontjuk eltérő lehet. Hiszen, ahogy fent már írtam mi sem mindig ugyanakkor ébredünk, akkor miért ébresztenénk mindig ugyanakkor a babánkat? Sőt, mint tudjuk, alvó oroszlánt, és alvó gyereket nem piszkálunk  wink Viszont, mivel a dolgok egymás után történnek, például evés után alszik a baba, vagy fordítva alvás után eszik, ezért számára és a környezete számára is sokkal kiszámíthatóbb és nyugodtabb a nap. Akkoris, hogyha ezek a ciklusok nem három órásak. A három óránkénti etetés a régi idők módszere, ami már szerencsére egyre jobban kopik ki a köztudatból.

 

A baba napirendje kardinális kérdés

Nem véletlen az egyik legvitatottabb kérdés az anyukák körében a baba napirendje. Sokan, még mindig a régi, szigorú napirendre esküsznek. Ez sem tragédia, hiszen a mi generációnk is felnőtt, de személy szerint azt vallom, hogyha ennyire görcsösen ragaszkodik egy anya a baba pontos napirendjéhez, akkor nem jut ideje, és energiája élvezni ezt a csodás időszakot. Túl sok, felesleges stressznek teszi ki magát, a babáját és a környezetét.

Mások teljesen alárendelik magukat és a családot a baba igényeinek. Ilyenkor könnyen kialakul egy nagy kuszaság, amikor összevissza alszik és eszik a baba, senki nem tudja mi történik, és egyre több a gyereksírás.

Megint mások, mint például én is választják az arany középutat, és kialakítanak egy rugalmas napirendet a babával közösen. 

 

Figyelj a babádra!

A baba napirendjénél már csak egy dolognak kell rugalmasabbnak lennie....Neked  smiley

Figyelj a babád jelzéseire! Lehet, hogy ma fáj a foga, többet enne és kevesebbet aludna. Nem baj, etesd meg, és alkalmazkodj hozzá. Egy-egy ilyen nap nem fogja felborítani a baba napirendjét! A baba igényei is folyamatosan változnak, hiszen ahogy nő úgy csökken az alvás igénye, és úgy nő a mozgásigénye. Mindig figyelj a jelzéseire, és légy rugalmas...akár a napirendetek!  wink

 

Hozzászólnál? Lenne véleményed a baba napirendje kapcsán? Írd meg hozzászólásban!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogbejegyzés
blog comments powered by Disqus